Erf- en Schenkbelasting per 1 januari 2010
 

Nieuw recht voor gemeenschap van goederen

Er komt verandering in de huidige gemeenschap van goederen in Nederland. Nu geldt nog dat in principe alles fifty-fifty gedeeld moet worden en straks – met de invoering van de nieuwe wet - wordt niet meer alles gedeeld met elkaar als je gaat trouwen.

Aanbrengsten (deels) niet (en deels wel) delen bij scheiding. Erfenissen en schenkingen straks altijd privé

Onder het nieuwe recht hoeven de eigen bezittingen en schulden van ieder van de partners direct voor het huwelijk niet meer te worden gedeeld bij een echtscheiding. Bezittingen die de echtgenoten al voor het huwelijk hadden, maar samen bezitten (zoals een huis in mede-eigendom of de en/of rekening) moeten wel weer gedeeld worden volgens het wetsvoorstel. Verder hoeven erfenissen en schenkingen niet meer gedeeld te worden. Nu hoefde dat alleen niet als een ouder bijvoorbeeld geld had nagelaten aan een getrouwd kind via een testament waarin de ouder bepaald had dat het geld altijd privé zou zijn voor dat kind.

Bewijs en administratie

Om te zorgen dat bij scheiding duidelijk is wat die eigen privé bezittingen en schulden en erfenissen en schenkingen precies waren en hoe dat vermogen tijdens het huwelijk (her)belegd is, is administratie en bewijs wel heel belangrijk. Hier zou de notaris een rol kunnen spelen.

Inkomsten en bezittingen en schulden tijdens het huwelijk

Het nieuwe recht gaat ervan uit dat alle inkomsten en bezittingen die getrouwde mensen tijdens hun huwelijk verkrijgen, maar ook de schulden die zij tijdens het huwelijk aangaan, bij een scheiding gedeeld moeten worden. Als mensen dat niet of slechts beperkt willen zijn huwelijkse voorwaarden nog steeds erg belangrijk om te maken. Voor bedrijven geldt weer een heel speciale eigen wettelijke regeling. Voor een ondernemer – maar ook voor iemand die met een ondernemer getrouwd is - blijft goede voorlichting en begeleiding dus heel belangrijk.

Wanneer gaat deze wet in?

Wanneer de nieuwe regels exact worden ingevoerd is nog onbekend. Ook zijn er nog veel vragen die ook voor de deskundigen op dit gebied nog niet helemaal duidelijk zijn. Wel kan nu al bij testamenten en huwelijkse voorwaarden rekening worden gehouden met de nieuwe regelgeving; ook is het gelet op de nieuwe wetgeving nu al belangrijk voor samenlevers om goed na te denken over de vraag: kopen we dat huis nu echt samen of juist privé? Ook onder de nieuwe wet blijft het belangrijk om periodiek (zeker elke 3 tot 5 jaar) samen te beoordelen of de afspraken over wat er wel en wat er niet bij een onverhoopte scheiding gedeeld moet worden juist geregeld is, zoals u dat beide wilt. In deze bewaking van huwelijkse voorwaarden kunnen wij u nu maar ook straks graag helpen.

Wilt u meer weten?

Bel ons gerust voor informatie of vraag een vrijblijvende offerte.